Olejek pichtowy

OLEJEK PICHTOWY Z JODŁY SYBERYJSKIEJ

Czy wiesz, że… Historia stosowania  jodły syberyjskiej rozpoczyna się tysiące lat wstecz. Przez wieki to właśnie ich dobroczynne działanie pozwalało mieszkańcom Syberii utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. W medycynie ludowej olejek pachtowy używano jako produktu przynoszącego ulgę przy przeziębieniach i infekcjach m.in. górnych dróg oddechowych. Używano go również zewnętrznie. Miał on też odmładzać skórę i pomagać przy grzybicach.

Olejek z młodych pędów jodłowych jest bogaty w terpeny – związki roślinne wykorzystywane w lecznictwie, profilaktyce oraz kosmetyce. Należą do nich: borneol, kamfora, A-pinen, limonen, bisabolen, kadinen, humulen i inne. Terpeny ogólnie działają wykrztuśnie, wywołują lepsze ukrwienie skóry, odkażają powietrze. Związki lotne – fitoncydy, w które obfituje jodła syberyjska mają działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i pierwotniakobójcze. Dzięki temu powszechnie stosuje się olejek pichtowy w aromaterapii, Pozwala on uzyskać w pomieszczeniu powietrze wypełnione przyjemnym zapachem jodły, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy.

Objętość netto: 50 ml. Skład: 100 % olejek z jodły syberyjskiej. Bez konserwantów.

PRZECIWSKAZANIA: Uczulenie na żywicę jodłową lub nietolerancja preparatu. Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci do 4 roku życia. Olejek Pichtowy nie powinien być stosowany w astmie oskrzelowej i przy obfitym mokrym kaszlu.

Dostępne w pojemnościach: 50ml

Możliwość komentowania jest wyłączona.